Datakeeper is een gegevenskluis die je op jouw mobiele apparaat kunt installeren. Wanneer je een auto wilt huren, ergens wilt gaan werken, een hypotheek wilt aanvragen of een huis wilt huren. Dan kun je Datakeeper gebruiken om je persoonsgegevens te delen. In zo'n geval kun je een gegevensverzoek van een derde partij ophalen bij Datakeeper. 

Controle documenten

Datakeeper controleert of de gevraagde documenten al jouw kluis aanwezig zijn. Zo niet, dan word je door een proces geleid om ze eenvoudig toe te voegen. De gegevens die jij toevoegt, zoals een inkomenstoets, worden alleen op jouw telefoon opgeslagen. Bij Datakeeper hebben ze jouw gegevens niet. 

Wanneer je toestemming geeft om de gegevens te delen met de derde partij, zullen zij deze ontvangen. Aangezien alle documenten ondertekend, gestructureerd en semantisch zijn, kan de derde partij het onmiddellijk in hun systemen verwerken. Dan is de onboardingflow onmiddellijk voltooid.

Gegevensbronnen beschikbaar

De uitdaging bij deze oplossingen voor datakluis ligt vaak in het ontsluiten van gegevensbronnen. Om dataminimalisatie mogelijk te maken, fungeert Datakeeper als verwerker om verifieerbare legitimatiegegevens uit zo'n document te maken. Door dit te doen, kun je slechts enkele datapunten uit één document delen.

Datakeeper kan ook banktransactiegegevens toevoegen en er een inkomsten- en uitgavenrapport van maken. Dit betekent dat ze in staat zijn om al jouw banktransacties te analyseren en een rapport op te stellen. Dit rapport bevat categorieën inkomsten en uitgaven (bijvoorbeeld huur, alimentatie, sparen) met een gemiddelde, lage, hoge en consistentiescore. Delen van zo'n melding kunnen gedeeld worden met derden zodat jouw privacy gewaarborgd blijft. 

Zo kan een geldverstrekker of bedrijf passend toewijzen.

Wat maakt het uniek?

Privacy en eenvoud. De gebruikerservaring is naadloos. De techniek die ze gebruiken is echter iets nieuws. Mensen zijn niet gewend om geen account te hebben. En ze weten niet van het bestaan van een Nfc-chip af. 

Ze hebben een volledig gedecentraliseerde oplossing waarbij Datakeeper geen toegang heeft tot jouw gegevens of deze kan zien.

Deze functies zijn toegevoegd zoals dataminimalisatie en zero knowledge proofs (ZKP). De eerste houdt in dat selectieve openbaarmaking mogelijk is. Je hoeft niet een heel document met bijvoorbeeld jouw BSN te delen. Je kunt alleen jouw geboortedatum en achternaam delen. Dit gebeurt met behoud van de integriteit van het document. 

Je kunt dus als derde partij nog steeds vertrouwen op de juistheid en actualiteit van de gedeelde gegevens. Dit laatste (ZKP) houdt in dat je kunt bewijzen dat je iets hebt zonder het te delen. Je kan zo bewijzen dat je een universitair diploma hebt. Of dat jouw spaargeld hoger is dan 600/maand zonder de exacte details te delen.

Het data-ecosysteem

De Datakeeper-oplossing is het resultaat van 3 jaar onderzoek naar zelf-soevereine identiteit. Deze ideologie stelt de gebruiker centraal en kent ook technische standaarden. Er zijn verifieerbare inloggegevens en gedecentraliseerde identifiers geïmplementeerd. Die zijn best lastig te implementeren, maar Datakeeper biedt iedereen een gebruiksvriendelijke toolbox.